Snön är borta. Den Skånska vintern trummar sitt regn mot kammarens rutor. Anteckningar från tidigare medlemsmöte och lördagens Skåne Rundt möte – denna gång förstärkt med några av ”de gamla rävarna” – ligger på skrivbordet. Rallyt är utformat i grova drag. Dags att sätta igång med förhandlingar, avtal och allt annat som vi måste ha klart med det snaraste. Men först en ny pärm. När jag förtvivlat letar efter register till pärmen, kommer jag på att det hade nog inte skadat att städa lite i skrivbordslådorna. Sagt och gjort! Innehållet sorteras i prydliga högar på golvet. Plötsligt upphör regnets trummande. Rummet fylls av suset från historiens vingslag. I min hand håller jag en kopia av ett referat – förmodligen en del av ett utskick till medlemmarna. Jag läser.
Kalle Nilsson
Referat av MCHK:s första rally lörd.den 27 Maj 1967, av Bengt Karlsson
MC RALLY i S. SANDBY. Motorcykelhistoriska klubben arrangerade det första skånska veteranmotorcykelrallyt lördagen den 27/5 med start och mål på Södra Sandby Hotell. Första start gick kl. 11.23, men redan tidigt på morgonen kunde Sandbyborna registrera smattret från de först anlända deltagarna, som kom från mellansverige och hade kört hela natten i ösregn. Som torkplats för div. klädespersedlar fick värmeelementen i stora matsalen tjänstgöra. Det blev lite småprat över en kopp kaffe och en smörgås. Utanför smattrade det till ibland, när någon anlände, och den rätta gamla motorcykelatmosfären lägrade sig över Sandby Hotell. Källarmästaren själv hade två gamla motorcyklar under renovering i garaget. Han hade svårt för att hålla sig till köksbestyren och var allt som oftast ute på gårdsplanen och studerade m.c. Vi förlåter honom gärna den extra väntetiden på kaffet. Så kunde tävlingsledaren Sven Svensson från Flackarp släppa iväg första ekipaget ut på en åttamilarunda, vilket kanske kan tyckas vara i längsta laget, men sträckan var så omväxlande och naturskön, att milen inte märktes. Första kontrollen var förlagd vid naturreservatet i Trollskogen, och vägen dit var belagd med nyplogad lervälling, som varierade i djup mellan 3 och 7 cm. Efter 5 minuters körning såg maskinerna ut som om de gått i Novemberkåsan två år i rad utan putsning. Men redan här vid första kontrollen var solen med som åskådare, och leran på cykel och kläder gjorde att vi kände oss än mer som härdade veteraner på motorcykel.
Provet här gick ut på att gissa fabrikaten på några prylar, som tydligen kom från motorcyklar, men vilka? Som tur var åtminstone för mig, fick man fortsätta även om man gissade fel på alla. Vi kom nu troligtvis in på ett annat vägförvaltningsdistrikt och kunde övergå till landsvägskörning mot nästa kontroll, som var belägen vid Grönland. Jo, naturligtvis här i Skåne, så ingen tror att jag korsade Nordsjön, när jag talade om leran. Vårt skånska Grönland ligger norr om Häckeberga och där bestod provet i att bedöma hur långt man kört sedan man passerat en skylt med påskriften ”M.C.H.K. FORTSÄTT”. Ännu en gissning och med ännu några prickar i protokollet bar det iväg mot nästa kontroll vid Häckebergasjön.
Själva orienteringen erbjöd inga svårigheter. Vid starten hade vi blivit utrustade med karta, men vägsträckan var tydligt pilad i alla kors. Vid denna kontroll nummer tre gällde det att svara på motorcykelhistoriska frågor, och därefter var det utspisning av öl, kaffe och smörgåsar. Jag klarade alla tre sorterna mycket bra. Så småningom fick jag reda på att detta icke fördes till protokollet.
Efter en längre vilopaus startade vi åter till kontroll nummer fyra som var belägen vid Stenberget. Här gällde det att bedöma avståndet till ett litet skjul, som var beläget nere i dalen. Det blev åter en gissning, men här blev frugan och jag lite oeniga om avståndet, varför jag beslöt att vi skulle jämka med oss och delade på mellanskillnaden. När funktionären räckte fram protokollet med orden: ”frun gissade rätt med det samma” ökade jag genast varvtalet så att varje samtal blev ohörbart och vi fortsatte mot nästa kontroll. Nu hade emellertid underdelen till karbidaggregatet fått nog av allt skakande och hoppade ut i ett sädstycke för att ta igen sig. Efter tio minuters letande satt det åter på plats.
Kontroll numer fem var belägen nordväst om Everlöv och här fick vi som enda uppgift att förflytta oss till nästa kontroll, som var belägen i vägkorset söder om Silvåkragården och tydligt utmärkt på kartan. Vägen var inte pilad och det gällde att ta sig dit med kartans hjälp och komma till kontrollen på en tid, som motsvarade en genomsnittshastighet av 30 km. Med hjälp av den högre mattematiken räknade jag ut, att 30 minuter efter start skulle jag vara vid angiven plats (söder Silvåkragården). Kartan stoppades ned och vi körde till korset i Silvåkra by och började leta efter kontrollen. Efter en stund kom vi på tanken att titta på kartan och fann då att vi var i fel kors. Tur att man har en toppventilare tänkte jag och bad frugan att sitta stadigt i stigbyglarna, för nu skulle det bli åka av. Jag tittade på klockan och så bar det iväg. Vi dundrade in på kontrollen med en minut till godo och så lyckades vi få prickbelastning även här. Härifrån var det raka spåret till S. Sandby och målplatsen vid hotellet.
Nu vidtog poängräkningen och vi intog åter platsen vid bordet i matsalen för att äta lite kvällsmat. Prisutdelningen följde under applåder och hurrarop och placeringen blev följande för samtliga deltagare:
Plac. 1 Harald Porry NV 1951 13 pr 2 K A Klarberg Vincent 1956 15 ” 3 Bo Håkansson Suecia 1939 16 ” 4 Bo Önnermark Douglas 1919 17 ” 5 Rolf Andersson H.D. 1924 18 ” 5 Rolf Svedman H.D. 1924 18 ” 6 Torbjörn Nilsson H.D. 1931 19 ” 6 Alf Laver Norton 1934 19 ” 7 Bengt Karlsson Raleigh 1923 21 ” 8 Bengt Weberg Indian 1926 22 ” 9 Olle Norrman NV 1951 33 ” 10 Körner H.D. 1946 39 ” 11 Jan Larsson H.D. 1928 50 ” 12 Erik Bengtsson Norton 1928 59 ”
Tävlingen, rallyt eller lördagsutflykten, vilket uttryck man nu föredrar, var trevligt och roande upplagd. Vid kontrollerna gick det lugnt och gemytligt tillväga. Man stannade och pratade och kopplade av och när man åter blev åksugen, trampade man igång.
Låt oss hoppas, att M.C.H.K:s Skånerally blir ett årligen återkommande arrangemang, som säkerligen redan nästa år kommer att samla många fler deltagare. Jag tror att de långväga gästerna infinner sig igen, men låt oss hoppas att de då kan ta sig hit med ett gynnsammare väder. Bengt Karlsson
Efterskrift: Medan jag skrev av Bengts charmerande maskinskrivna rader stördes jag ibland av datorns Stavnings och grammatik program som hade synpunkter. Jag uppmanade bryskt mackapären att inte blanda sig i sådant den inte begrep!
Bengts förhoppningar har infriats. Det blev ett årligen återkommande och populärt arrangemang. Kanske har det av förståeliga skäl tunnat i leden bland mellansvenska deltagare. 26:e Maj 2007 firar vi fyrtioårsdagen! Men nu var det städa som gällde – och sen sätta fart med årets Skåne Rundt…